У Добруну обиљежен Дан бораца и Првог српског устанка

14.02.2018.

У манастиру Добрун код Вишеграда данас је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и 214 година од Првог српског устанка.

Парастос погинулим борцима Војске Републике Српске и српским устаницима вожда Карађорђа Петровића служио је игуман манастира Добрун Калистрат, уз саслужење братства манастира Добрун.

Помоћник министра борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је ово један од најважнијих датума у српској историји.

„Први српски устанак почетак је организоване борбе српског народа против вјековног ропства под турцима, почетак формирања модерне српске државе и културног препорода“, истакао је Милуновић.

Према ријечима Милуновића, Први српски устанак био је инспирација родољубља у свим српским земљама да се, након тога, подигну и боре за слободу, а, исто тако, и борцима одбрамбено-отаџбинског рата који су у бројним биткама у том рату сачували слободу, сачували територију Републику Српску и тај дан су прогласили Дан бораца.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је за Вишеград ово веома важна манифестација с обзиром да је овдје централно обиљежавање за Републику Српску.

„Општина има веома добру сарадњу са Борачком организацијом, издвајамо велика средства за борачку организацију. Ми, млађи који нисмо били учесници одбрамбено-отаџбинског рата, морамо посебну пажњу посветити онима који су учествовали у рату и дали велики допринос стварању Републике Српске“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да млађе генерације не смију да забораве српску историју и да морају уложити све снаге да би наставили традицију и обиљежавале овакве догађаје.

Обиљежавање Дана борца и Првог српског устанка биће настављено у Вишеграду гдје је за 12.00 часова планирано полагање вијенаца на споменик српским борцима на Тргу палих бораца.

СРНА