У четвртак изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“

12.02.2018.

У Градској галерији Вишеград у четвртак, 15. фебруара, биће отворене изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ које организује Градска галерија у сарадњи са Домом културе Вишеград.

Директор Градске галерије Славко Тушевљак рекао је да ове изложбе чине фото-репродукције експоната и поставки Московског државног музејског комплекса.

Он је истакао да су изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ први пут постављене у БиХ, те да на 75 паноа говоре о богатом духовно-историјском и умјетничком насљеђу Русије, из периода од 12. до 19. вијека.

Тушевљак је додао да изложба „Руско чудо“ говори о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов, док је поставка „Свети заштитници земље руске“ посвећена иконама пред којима су се током вијекова молили Руси за заштиту отаџбине.

„Двије изложбе су заједно представљене и то није случајно јер обје припадају истом кругу руског духа и културе“, навео је Тушевљак и додао да изложбе стижу у Вишеград из Музеја Старе Херцеговине у Фочи, захваљујући српско-руском пријатељству, а посредством Амбасаде Русије у Београду.

Изложбе ће бити отворене у четвртак у 18.00 часова.

СРНА