У априлу тродневна едукативна радионица у Андрићграду

06.03.2019.

У Андрићграду ће почетком априла бити одржана тродневна едукативна радионица за побједнике конкурса ученика средњих школа под називом „Зашто је култура /мени/ важна“, договорено је на састанку представника Министарства просвјете и културе Републике Српске и начелника општине Вишеград Младена Ђуревића.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да Министарство просвјете и културе већ другу годину организује овај конкурс за средњошколце који им омогућава слободу да искажу свој пуни таленат и креативност у различитим областима умјетности.

„Оно што је специфично за овај конкурс јесте да награде нису материјалне, него искуствене. Ове године смо одлучили да се обратимо општини Вишеград и њеном руководству, да их замолимо за сарадњу и партнерство када је ријеч о овом изузетно важном пројекту у смислу развоја публике и културне писмености у заједници и афирмацији талентованих ученика“, истакла је Ђаковићева.

Она је захвалила начелнику општине Вишеград на подршци и помоћи, као и партнерству у реализацији овог пројекта.

Ђаковићева је навела да је ријеч о тродневном кампу гдје ће, у сарадњи са РТРС-ом и Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци, бити организована едукативна радионица за побједнике међу средњошколцима у свим категоријама у области умјетности.

„Радионице ће се снимати на разним локацијама, тако да ће то бити прилика да дјеца науче нешто ново, да стекну нова знања и искуства, нове вјештине у умјетности и стварању у једној средини која сама по себи одише умјетношћу какав је Андрићград“, рекла је Ђаковићева.

Начелник општине Младен Ђуревић захвалио је представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске што су изабрали Вишеград за организацију ове манифестације.

„Кроз ову едукативну радионицу дјеца ће моћи да искажу своје креативности и способности. Вјерујем да ће Вишеград и Вишеграђани бити прави домаћини као што су увијек били. Вјерујем да ће дјеца, професори и представници Министарства однијети најбоље утиске из наше општине“, рекао је Ђуревић.

Он је напоменуо да се на састанку разговарало и о другим културним пројектима који се одржавају у Вишеграду, за које општина има велику подршку ресорног министарства.

Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, расписало је у јануару конкурс за подршку ученицима средњих школа у Републици Српској који имају афинитета за умјетност под називом „Зашто је култура /мени/ важна?“, а који се односи на шест области умјетности.

Сви заинтересовани ученици средњих школа били су позвани да доставе своје радове о поимању културе и њене важности у друштвеној заједници у области ликовне, примијењене умјетности и дизајна, у области фотографије, књижевности, драмске умјетности, те филма и музике.

СРНА