У Андрићграду сутра предавање Милоша Ковића

08.04.2024.

Историчар Милош Ковић сутра ће у Андрићевом институту у Андрићграду одржати предавање на тему „Српска историографија: Наслеђе, изазови, перспективе“.

Из Института су најавили да ће предавање обухватити анализу и стање данашње српске историографије која доживљава дубоку интелектуалну и методолошку кризу, прожету оспоравањем њених традиционалних приступа, постављених теоријских темеља и вриједносних оријентација које су је дуго времена усмјеравале.

„На међународној сцени, посебно у водећим западним академским круговима, све чешће се појављују публицистички радови отворено пропагандистичког карактера који оправдавају разбијање Југославије и данашње процесе асимилације и маргинализације српског народа“, наводе из Андрићевог института.

Из Института напомињу да и сукоби унутар академске заједнице разоткривају разнолике интерпретативне парадигме, доводећи у питање постојање кохерентне националне историографске школе.

„Ово стање изазива подозрење и скептицизам шире јавности према академским ауторитетима, чији се углед, укоријењен у прошлости, суочава са оспоравањем“, наводе из Андрићевог института и указују да је честа критика упућена историчарима да су прихватили стране концептуалне оквире који, како се тврди, служе интересима духовног и политичког потчињавања српске културне баштине.

Професор Ковић познат је по својој дубокој ерудицији, оштроумној анализи и богатом научном опусу. Он од 2000. године предаје општу историју новог вијека на Филозофском факултету, гдке је прошао сва научна звања.

Ковић је учесник неколико научноистраживачких пројеката у организацији Института за савремену историју у Београду, Филозофског факултета и Балканолошког института САНУ.

Предавање ће почети у 18.00 часова, а улаз је слободан.

СРНА