У Андрићграду одржан Сабор српског изворног пјевања

17.09.2023.

Сабор изворног српског пјевања окупио је данас у Андрићграду око 200 гуслара и чланова женских и мушких пјевачких група из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Манифестацију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је истакао да овај догађај треба његовати јер чува српску традицију, гусле, пјесму, народну ношњу и све оно што не смије бити заборављено.

„Општина Вишеград је подржала организацију ове ревије народног пјевања и тако ће бити и у наредном периоду, а све с циљем његовања и очувања наше традиције“, рекао је Ђуревић.

Учеснике и госте сабора благословио је свештеник Рајко Цветковић, који је у обраћању рекао да овакве манифестације показују шта су преци радили у нека давна времена и то све оставили у аманет.

Предсједник вишеградског Гусларског друштва „Раде Јамина“ Дарко Лечић рекао је да на Сабору из године у годину окупљају гусларе, пјеснике, здравичаре, историчаре, пјевачке групе и све оне који желе да сачувају традицију, а посебно гусле, које су и под заштитом Унеска.

„Циљ нам је да нашу баштину пренесемо на млађе нараштаје“, истакао је Лечић.

Девети Сабор изворног српског пјевања одржан је у организацији Гусларског друштва „Раде Јамина“ и општине Вишеград.

СРНА