У Андрићграду 27. јуна прва прослава 800 година аутокефалности

28.03.2019.

Централна манифестација поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ и Митрополије дабробосанске биће одржана 27. јуна у Андрићграду, договорено је на данашњем Организационом одбору општине Вишеград.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић подсјетио је да је на главном Организационом одбору на Палама, који је одржан 9. марта, договорено да прва прослава, од укупно пет, буде одржана у Андрићграду 27. јуна.

„Данас смо формирали мањи Организациони одбор и договорили низ активности које треба да одрадимо у наредном периоду, почевши од саме организације, логистике, бине, озвучења, волонтера и свега неопходног да се та манифестација што боље покаже, не само на овим просторима него у цијелом свијету“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да је ово веома значајан јубилеј за СПЦ, сматрајући да ће манифестација у Вишеграду бити значајна за цијели регион.

Свештеник Александар Топаловић захвалио је, у име црквене општине Вишеград, за разумијевање свим радницима општине, руководиоцима школа, друштвених колектива и културно-умјетничких друштава јер су данас потврдили да су спремни да поднесу жртву организације рада и дају себе за заједнички интерес.

„Обиљежавањем 800 година аутокефалности СПЦ и Митрополије дабробосанске, која је у нашој близини имала сједиште прије осам вијекова, дужни смо да се заједничким снагама изборимо да тај јубилеј обиљежимо да буде достојан свог имена и величине“, нагласио је Топаловић.

Он је додао да је веома задовољан укључивањем свих чинилаца у организацију манифестације, надајући се да ће бити организована онако како и доликује.

„Надам се да ћемо у наредном периоду успјети да заокружимо све те техничке ствари у сарадњи са главним Одбором за организацију, на чијем је челу Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, да ћемо успјети да доведемо релевантне умјетнике и академике“, навео је Топаловић.

СРНА