Све веће интересовање туриста

23.06.2020.

Интересовање туриста за боравак у Вишеграду је сваким даном све веће и туристички ваучери грађанима Републике Српске значиће много да се помогне ова грана привреде, изјавила је Срни директор општинске Туристичке организације Оливера Тодоровић.

„Разноврсност понуде у Вишеграду је велика и сматрамо да ће сви гости који буду боравили овдје неколико дана моћи да нађу оно што их интересује“, рекла је Тодоровићева.

Он је навела да је туристичка привреда била прва на удару негативних посљедица вируса корона и да ће због тога значити много мјере Владе Републике Српске, које су усмјерене да помогну туризму подјелом туристичких ваучера свим грађанима Српске.

Директор Рехабилитационог центра „Вилина влас“ Душана Буквић истакла је да је ова установа испунила све услове за ваучере, те да су већ имали госте који су искористили ваучере, као и оне који тренутно бораве у Центру, али и госте на чекању.

„Функционисање са ваучерима је регуларно и заживјело је у нашој установи. Допринијеће повећаном броју долазака гостију, а посебно када је ријеч о туристичком сегменту, гостима који ће долазити на одмор и рекреацију“, каже Буквићева.

Она је навела да је попуњеност хотела добра, интересовање велико, како преко ваучера, тако и када је ријеч о приватним доласцима.

Рецепционер хотела „Вишеград“ Дијана Рајић рекла је да влада велика заинтересованост гостију за боравак у овом хотелу.

„Имамо резервације за индивидуалне и групне доласке туристичких агенција. Потписали смо неколико уговора са агенцијама из Бањалуке, Требиња, Бијељине, Источног Сарајева“, напоменула је Рајићева.

Менаџер комплекса „Андрићград-Каменград“ Дарко Тасић указао је да су бројни аранжмани које су имали преко туристичких агенција отказани или пролонгирани због тренутне ситуације вируса корона.

„Надамо се да ће програм туристичких ваучера помоћи туризму у цијелости и да ће то омогућити грађанима Републике Српске да на неки други начин доживе Српску“, навео је Тасић.

У Вишеграду је, осим културног туризма, незаобилазна градска тура до Андрићграда, који има велики садржај, а у којем туристи могу да прошетају кроз времеплов од периода Византије до савременог доба.

Понуда вјерског туризма је велика, уз цркве и манастире, чија је окосница манастир Добрун из 14. вијека.

Бисер бањског туризма је Вишеградска бања, а незаобилазне атракције су Мост Мехмед-паше Соколовића, вожња бродићима, кајацима и СУП даскама на ријеци Дрини.

Ту су и туристички возић, бир-бајк, а за оне мало храбрије Вишеград нуди и зип-лајн преко Дрине.

СРНА