Сутра бесплатна спирометрија

31.01.2023.

У Дому здравља Вишеград сутра ће бити организована бесплатна спирометрија у оквиру обиљежавања Националног дана борбе против дуванског дима.

„У Дому здравља ћемо радити спирометрију, којом се утврђује стање дисајног система, процјењујемо колика је функционална резерва, постоји ли склоност за неке болести. Широк је спектар који добијамо том претрагом“, рекао је Срни специјалиста пулмолог Горан Лончаревић.

Бесплатан преглед дисајне функције плућа биће организован од 11.00 часова.

Лончаревић је додао да ће у оквиру обиљежавања Националног дана борбе против дуванског дима бити организован низ активности у Дому здравља Вишеград, међу којима и предавање о штетности дувана.

Он је напоменуо да је циљ подсјетити јавност на све штетности пушења, мотивисати људе да размишљају у том проблему, утицати на оне који пуше да престану.

Лончаревић је указао да је поражавајуће то што је све више пушача међу младим људима и да је опасно што се посљедице пушења појављују касније.

„Не постоји ниједан орган који није погођен на негативан начин када је пушење у питању. Пушење изазива многе врста рака, проблеме за кардиваскуларни систем, проблеме на централном нервном систему. У дуванском диму постоји више од 4.000 отровних дуванских материја, а ниједна корисна материја“, напоменуо је Лончаревић и додао да је број обољелих од плућних болести у сталном порасту.

Биљана Баранац из Центра за ментално здравље рекла је да су се укључили у обиљежавање Националног дана борбе против дуванског дима како би данашњом подјелом пропагандног материјала грађанима указали на штетан утицај дувана по здравље сваког човјека, да дувански дим доприноси оболијевању и пријевременом старењу.

Национални дан борбе против дуванског дима обиљежава се 31. јануара.

СРНА