Студенти из Бања Луке у посјети Вишеграду

17.05.2017.

Група од 30 студената Архитектонско-грађевинско- геодетског факултета из Бањалуке посјетила је данас Градску кућу у Андрићграду, мост Мехмед-паше Соколовића и Хидроелектрану Вишеград.

У Градској кући студенте је примио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који их је упознао са општинском администрацијом, архитектуром Градске куће и комплекса Андрићград. Он је свим студентима и професорима пожелио угодан боравак у Вишеграду.

Професор овом факултету Мато Уљаревић рекао је Срни да су студенти посјетили Вишеград у оквиру стручне екскурзије која траје пет дана, а током које су обишли ауто-пут Бањалука, обалоутврде у Бијељини, град у настајању Слобомир, те мост и хидроелектрану у Вишеграду.

„Сигуран сам да ће ова посјета студентима омогућити усвајање нових сазнања и заинтересовати их да се неким смјером баве студиозније“, додао је Уљаревић.

Он је рекао да ће студенти сагледати комплекс хидроелектране Вишеград са тежиштем на мјере санација провирања воде, са аспекта истраживања детектованих појава и доношења пројектних рјешења санације.

„Након Вишеграда, настављамо према Херцеговини да обиђемо горње хоризонте и енергетске објекте у изградњи, а тежиште је да прођемо све фазе које су заступљене у реализацији неког пројекта“, додао је Уљаревић.

Студент Грађевинског факултета Вукашин Здјелар рекао је да је Вишеград важно мјесто у историјском смислу.

„Овдје смо дошли да обиђемо градилиште, односно санацију моста Мехмед паше Соколовића. Ово је прилика да видимо како су наши преци правили значајне велике грађевине, као што су мостови“, каже Здјелар.

Самостални стручни сарадник за урбанизам, просторно уређење и грађење у општини Вишеград Биљана Бореновић рекла је да је студентима презентован историјски период у коме је настао мост, те подаци о његовим конструктивним елементима.

СРНА