Студенти и професори из 18 земаља на Скупу слависта

04.09.2017.

Студенти и професори из Кине, Ирана, Русије, Бјелорусије, САД и још 13 земаља учествовали су на Скупу слависта у Андрићграду који је организовао Међународни славистички центар при Филолошком факултету у Београду, а тема скупа била је „Мехмед паша Соколовић у роману На Дрини ћуприја“.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш рекла је јуче новинарима да су учесници имали прилику да упознају „благодети српског језика, књижевности и културе“.

„Велико је задовољство јер смо окупили 60 студената из 18 земаља. Они су овде са намером да уче српски језик и шириће знање о нама у целом свету“, навела је Вранешева.

Професор Филолошког факултета у Београду Јован Делић истакао је да је природно да се у Вишеграду говори о Мехмед паши Соколовићу.

„Мехмед паша Соколовић обележио је 16. век српске и турске историје, а да су Соколовићи, његови рођаци, били цела једна династија српских патријарха, почевши од Макарија, Антонија, који су подигли Манастир Пива“, нагласио је Делић.

Лектор Српског језика на универзитету Сорбона у Паризу Јелена Михајловић рекла је да се Андрићева дјела читају и изучавају у цијелом свијету, па су самим тим и предмет бројних истраживања.

„Он има мјесто које му припада. Андрићева дјела су дио нашег редовног програма који истражујемо са студентима на основним и мастер студијама“, рекла је Михајловићева.

СРНА