Стартовала кајак и кану регата од Вишеграда до Сремске Митровице

29.04.2018.

Из Вишеграда је данас кренула кајак и кану регата Меморијал „Витомир Диздаревић-Адмирал Кук“ на којој учествује око 100 веслача из Аустралије, Њемачке, Румуније, Мађарске, Пољске, Бугарске, Хрватске, Србије и Републике Српске.

Регата од Вишеграда до Сремске Митровице, стартовала је испод вишеградске ћуприје и кретаће се према Етно-кампу „Стари Брод“.

Испред бране на Перућцу регата прелази у Србију и наставља Дрином до ушћа у Саву и завршава у Сремској Митровици.

За шест дана веслачи ће прећи 360 километара.

Предсједник Клуба „Српски веслачи“ из Београда Дејан Јовановић рекао је Срни да чланови овог клуба учествују на регати 19. пут.

„Принцип регате је дневно веслање и камповање у претходно одређеним мјестима у договору са туристичким организацијама општина и градова кроз које пролазимо. Дневно весламо од 17 до 66 километара“, навео је Јовановић.

Он је рекао да ће гостима и учесницима из иностранства бити представљена култура, историја, традиција, етнологија и екологија предјела кроз које пролазе.

Члан организационог одбора регате Дарко Андрић изјавио је да је ово још један начин да се промовише Вишеград и ријека Дрина.

„Ми смо се потрудили да се гости осјећају лијепо и да понесу лијепе утиске из Вишеграда“, рекао је Андрић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић организовао је јуче пријем за учеснике регате, оцијенивши да је ова манифестација добра промоција за Вишеград.

Учесник Ева Крушевска из Пољске рекла је да је већ била на Дрини са својим пријатељима. „Овдје долазимо јер уживамо у природи која је прелијепа, а посебно ријека Дрина“, истакла је Крушевска.

Учесник Ана Николић из Србије рекла је да први пут учествује регати и да очекује лијеп провод.

Генерални секретар Сталне радне групе за регионални и рурални развој Југоисточне Европе Бобан Илић рекао је да ову манифестацију помаже организација „СВГ“, која дјелује у регионима Дрина-Тара и Дрина-Сава који повезују општине у Подрињу и Посавини.

„Подржавамо активности које доприносе развоју туризма, прије свега развој руралних средина“, истакао је Илић.

Регата је организована као успомена на доајена кајакаштва Витомира Диздаревића званог Адмирал Кук.

СРНА