Станови за девет породица погинулих бораца и ратних војних инвалида

02.06.2017.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уручили су данас кључеве новоизграђених станова за девет породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

„У општини Вишеград Влада Републике Српске збринула је 253 корисника стамбених потреба, при чему су 132 стамбене јединице и 121 неповратна новчана средства“, истакао је Савановић.

Он је рекао да је Влада Републике Српске имала осјећај за ове категорије и до сада је збринула 8.230 корисника. „Од тога је урађено 3.328 стамбених јединица, а 4.902 корисника збринута су кроз неповратна новчана средства“, прецизирао је Савановић.

Он је истакао да је то хуман програм који је показао величину и осјетљивост институција Републике Српске, а прије свега Владе и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Имамо податке са терена да још има незбринутих, али ћемо новом уредбом наћи нова средства и збринути оне најкритичније који су изостали на пријављивање конкурса“, додао је Савановић.

Он је рекао да је на састанку са начелником општине Вишеград договорено да се сви проблеми рјешавају заједно и ефикасно у сарадњи са министарством и Владом Српске.

„Вишеград доживљавам и осјећам као битан град који има историјску традицију и град у коме се историја може научити, враћајући се у прошлост. Вишеград показује сву ширину и толеранцију у Републици Српској“, истакао је Савановић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је сарадња Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и општине Вишеград на изузетно високом нивоу.

„Породице којима данас додјељујемо кључеве понијеле су највећу жртву у стварању Републике Српске. Они су брига Владе Републике Српске и општине који су им омогућили усељење у тек изграђене станове“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да се рјешавањем овога рјешава једно од најбитнијих питања, а то је стамбено збрињавање, чију је изградњу финансирало Министартво рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, а локална заједница је обезбиједила техничку документацију, инфраструктуру, грађевинску и употребну дозволу.

„Ово је најскромнији начин којим Република Српска и локална заједница показују свој однос поштовања и вјечне захвалности овим породицама“, истакао је Ђуревић.

Он је рекао да ће општина и у наредном периоду наставити да пружа снажну подршку свим програмима и да води одговорну социјалну политику с циљем што веће бриге о свим грађанима.

„Проблеме које имамо рјешаваћемо заједно уз подршку Владе Републике Српске и то је договор са данашњег састанка са министром Савановићем“, истакао је Ђуревић.

Супруга погинулог борца Ана Гавриловић рекла је да је задовољна станом који је добила.

„Много ће ми значити стан, који је веома лијеп. Након рата избјегла сам из Горажда и до сада сам становала са кћерком“, додала је Гавриловићева.

Породица ратног војног инвалида Мара Сухаров изразила је задовољство што је након 20 година добила стан.

„У стану ће живјети четворочлана породица, а посебну захвалност дугујем начелнику општине и Борачкој организацији, који су додијелили кључеве“, додала је Сухаров.

Након подјеле кључева, Савановић и Ђуревић су обишли нове општинске просторије у Градској кући у Андрићграду.

СРНА