Средњошколцима одржано предавање о туберкулози

16.09.2020.

Ученицима Средњошколског центра „Иво Андрић“ у Вишеграду данас је одржано предавање о туберкулози, поводом Недјеље борбе против туберкулозе, која се обиљежава до 21. септембра.

Љекар Дома здравља Вишеград Горан Лончаревић, који је одржао предавање ученицима о овом обољењу, рекао је да Црвени крст Републике Српске путем својих општинских организација проводи бројне активности које имају за циљ не само да подсјете на ову болест која је, нажалост, још актуелна, него и да анимирају институције, фондове и друштво у смислу подршке, превенције и раног откривања туберкулозе.

Он је нагласио да Република Српска има своје програме за борбу против туберкулозе, своје националне координаторе и увезану мрежу установа које раде на томе да се инциденца ове болести смањи.

„Циљеви које је поставила Свјетска здравствена организација, а који су и нама обавеза, иду ка томе да се открије најмање 70 одсто обољелих од туберкулозе, а да се од тог процента излијечи 85 одсто“, навео је Лончаревић.

Он је нагласио да је циљ да се искорјењивање овог обољења до 2025. године постигне до 90 одсто, додајући да је крајњи циљ да се до 2035. године потпуно искоријени туберкулоза.

Секретар општинског Црвеног крста Славица Марковић навела је да ова организација сваке године током трајања Недјеље против туберкулозе спроводи различите активности.

„У сарадњи са Домом здравља општине Вишеград организовали смо ово предавање за средњошколце, а наши волонтери су посјетили лијечене и обољеле и уручили им прехрамбене пакете“, рекла је Марковићева, те додала да су основцима подијељени флајери, маркице и други пропагандни материјал који је штампао Црвени крст Српске.

СРНА