Средњошколци са вршњацима из Горажда посјетили знаменитости

22.10.2019.

Ученици Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда и Средње школе „Џемал Биједић“ из Горажда посјетили су данас културно-историјске знаменитости Вишеграда у оквиру пројекта „Слике нашег завичаја“.
Највећи дио времена ученици су провели упознајући се о животу Јевреја који су живјели на овом подручју, а тим поводом обишли су и јеврејско гробље на Околиштима у којем се налазе споменици ликовима из романа Иве Андрића „На Дрини ћуприја“ – Лотики Целермајер, те Дебори и Абрахаму Цилеру.

Директор Средње школе „Иво Андрић“ Дивна Васић рекла је да су ученици имали предавање о Јеврејима, а упознати су и о животу и дјелу Исака Самоковлије и Лотикином животу.

Професор историје Седин Хаџимусић рекао је да ови пројекти имају лијепу поуку, да се ученици друже и науче нешто ново.

Ученица Марија Ђурђевић каже да су се упознали о знаменитостима града и о Јеврејима који су живјели на подручју општине Вишеград.

„Обишли смо јеврејско гробље на којем почивају Андрићеви јунаци, имали смо предавање о Јеврејима који су били ликови у Андрићевим романима и одржали квиз знања о томе шта смо научили“, појаснила је Ђурђевићева.

Она је додала да је све ово значајно за младе људе јер имају прилику да се упознају међусобно, као и градове и културне знаменитости.

„Сматрам да свијест људи о љепотама које имамо на овом подручју није довољно подигнута, тако да сви на томе треба да радимо и овај пројекат је једна од прилика да наше знање о културном насљеђу продубимо“, навела је Ђурђевићева.

Ученица Амина Халиловић рекла је да су упознати о личностима које су биле значајне за Вишеград.

Ученица Ксенија Хелета каже да је ријеч о пројекту успостављања мира и сарадње међу грађанима свих вјерских заједница у БиХ.

Пројекат „Слике нашег завичаја“ реализује „Про-будућност“ у оквиру изградње мира и повјерења међу грађанима свих вјерских и етничких заједница у БиХ.

СРНА