Средњошколци обновили школске клупе

14.11.2018.

Ученици средњих школа из Вишеграда, Фоче и Горажда прелакирали су школске клупе у три учионице у вишеградском Средњошколском центру „Иво Андрић“, поводом 16. новембра – Међународног дана толеранције.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Дивна Васић рекла је да је овај пројекат, у оквиру којег су ученици обавили друштвено користан рад, организован у сарадњи са општином и Мисијом ОЕБС-а.

„Одлучили смо се да то буде уређење школских клупа које су изложене вандализму ученика. Мислили смо да је најприкладније да на тај начин обиљежимо овај дан“, каже Васићева.

Она је додала да ће ученици, након дружења у фискултурној сали, посјетити ћуприју и Андрићград.

„Ово је користан дан за ученике из сва три града. Никада нисмо имали проблема са ученицима друге вјере, а нашу школу похађају два Бошњака и један Рус“, навела је Васићева.

Представник Мисије ОЕБС-а Жељко Вукановић рекао је да су средњошколци сами дали идеју да помогну једни другима.

„Мислим да је одлична идеја. Ученици ће дан провести заједно, а овакве активности ће бити настављене и у наредном периоду“, истакао је Вукановић.

Представник Мисије ОЕБС-а из канцеларије у Фочи Александра Клипа подржала је ову акцију младих, чији је циљ промоција толеранције и дружења.

Ученица Средњошколског центра „Иво Андрић“ Сара Марић изразила је задовољство што је дио ове акције која је организована поводом Међународног дана толеранције.

„Данас смо реновирали школске клупе и веома смо срећни што смо ми домаћини“, истакла је Марићева.

Међународни дан толеранције обиљежен је уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, са Коалицијом за борбу против мржње из Фоче и Вишеграда.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу /УНЕСКО/ 1995. године установила је 16. новембар за Међународни дан толеранције, дан који подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.

СРНА