Средња школа „Иво Андрић“ обиљежила славу у храму на Мегдану

27.01.2022.

Средњошколски центар „Иво Андрић“ у Вишеграду обиљежио је крсну славу Светог Саву, а тим поводом обављен је обред ломљења славског колача након литургије у храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану.

Чин ломљења славског колача обавило је свештенство Српске православне цркве, уз представнике школе, вјернике и руководство општине.

Вршилац дужности директора ове образовне установе Драгана Зечевић рекла је да је крсна слава обиљежена скромно, какав је био и живот Светог Саве.

Она је навела да је Свети Сава, упркос изобиљу у коме је могао да ужива, одлучио да живи скромним животом и додала да ученици о Светом Сави уче на настави српског језика и на настави вјеронауке.

Протојереј Александар Топаловић рекао је да је у Вишеграду, као и у свим градовима Републике Српске, али и широм свијета гдје год православни народ живи, обиљежен Свети Сава, највећи српски просвјетитељ и учитељ „који нас је извео на пут којим наша Црква утабаном стазом иде, коју нам је он припремио, којим ходимо ка вјечном спасењу“.

„Он је наша звијезда водиља ка вјечном спасењу, онај који се пред престолом моли за нас, а ми идемо за њим, као што су то мудраци прије 2.000 година водили и дошли до витлејемске пећине, тако и ми идемо за Светим Савом, пратимо његова учења и савјете које нам је оставио и чему нас је све научио“, поручио је Топаловић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић у име општине и у своје име свима који данас славе упутио је најискреније честитке.

„Ово је велики празник и Свети Сава треба да нам буде свима путоказ, а посебно најмлађима“, нагласио је Ђуревић.

Ученици су припремили пригодан програм рецитујући пјесме посвећене Светом Сави.

СРНА