Србија и БиХ за брзи пут Београд–Сарајево преко Вишеграда

14.12.2016.

Србија је заинтересована да заједно са БиХ реализује пројекат градње брзог пута Београд–Сарајево, изјавила је у Сарајеву потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић, додајући да је са Савјетом министара БиХ договорено формирање заједничке радне групе која ће активирати тај пројекат.

Зорана Михајловић је, након састанка са министром комуникација и саобраћаја у Савјету министара БиХ Исмиром Јуском, рекла да је Србија заинтересована прије свега за градњу дионице од Пожеге до Вишеграда.

,,Желимо да градимо брзи пут Београд–Сарајево. Формираћемо заједничку радну групу између наша два министарства која ће се бавити пројектно-техничком документацијом, али и изворима финансирања“, рекла је министарка Михајловић и додала да би пројектна документација могла да буде готова сљедеће године.

Брзи пут од Пожеге до Вишеграда би био дуг око 100 километара, од чега би 60 километара било на територији Србије, а 40 километара на територији БиХ.

Састанку у Савјету министара БиХ су присуствовали и министар трговине Србије Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић.

Михајловићева је рекла да је регионално повезивање важно због стабилности, а не само због економије.

Говорећи о рути кроз Србију, она је истакла да је у Србији завршена градња ауто-пута од Љига до Прељине, а да ће до краја 2017. бити готов цијели потез од Обреновца до Прељине, као и да је у плану градња дионице Прељина–Пожега.

,,Ми ћемо завршити ауто-пут до Пожеге и заинтересовани смо за дионицу од Пожеге до Вишеграда, која би била дио пута од Београда до Сарајева. Са босанске стране ће се тек разговарати којом трасом ће ићи та брза саобраћајница кроз БиХ“, рекла је Михајловићева.

Министарка је подсјетила да је идеја о градњи пута Београд–Сарајево актуелна већ више од 10 година и да је сада право вријеме за реализацију.

ТАНЈУГ