Спомен плоча и улица као знак сјећања на Споменка Гостића

19.03.2017.

Спомен-плоча и табла са називом улице, посвећене младом хероју Војске Републике Српске Споменку Гостићу, постављене су данас у вишеградском насељу Гарча у присуству бројних грађана.

Спомен-плочу и таблу свечано су открили начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић.

Ђуревић је навео да јунаци који су уградили животе у стварање Републике Српске не смију бити препуштени забораву.

„Општина Вишеград прва је у Републици Српској која је на овај начин одлучила да се одужи храбром дјечаку“, истакао је Ђуревић.

Васић каже да је Борачка организација Вишеград, у сарадњи са аутором филма о Гостићу, Милетом Савићем, организовала промоцију филма у овом граду, након чега је Ђуревић обећао да ће једна од улица носити име младог хероја.

Савић је захвалио начелнику општине и Борачкој организацији Вишеград на реализацији идеје.

„Велика ми је част што сам вечерас у Вишеграду. Овим је постигнут циљ филма – да општине буду подстакнуте да додијеле једној улици име Споменка Гостића“, нагласио је Савић.

Он је додао да је ово и порука мира, те да народ никада више не смије да дозволи да дође до рата.

„Сви који погледају спомен-плочу и улицу, сјетиће се да је рат велико зло и да и дјеца страдају“, рекао је Савић.

Он је навео да је филм „Споменко на вјечној стражи“ приказан у Републици Српској, Србији и Русији.

Свештеници Српске православне црквене општине Вишеград освештали су спомен- плочу Споменку Гостићу која се налази у истоименој улици, а израђена је уз подршку Борачке организације Вишеград и општине Вишеград.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом заслуга за народ.

СРНА