Специјализовано плутајуће возило чисти отпад на Дрини

25.02.2021.

На дринском језеру у Вишеграду, недалеко од предузећа „Хидроелектране на Дрини“, почело је чишћење плутајућег отпада уз помоћ специјалног пловног возила, које је за ове намјене обезбиједила њемачка фондација „Евервејв“, у сарадњи са „Водама Српске“ и предузећем „Јокић инвест“.

Извршни директор за инвестиције и развој Електропривреде Републике Српске Јовица Влатковић рекао је да проблеми на вишеградском језеру нису узроковани њиховим радом него је отпад дошао ријеком Лим, из градова Бијело Поље, Пријепоље, Прибој.

„Ову ситуацију морамо заједнички ријешити“, нагласио је Влатковић и додао да су опредјељени да подрже сваку иницијативу која ће допринијети рјешењу овог еколошког проблема.

Он је навео да је директор „ХЕ на Дрини“ и у претходном периоду показао сналажљивост и опредијељеност да на што квалитетнији начин санира и спаси језеро.

Клеменс Фајгл, један од оснивача „Евервејва“ из Њемачке, појаснио је да су обезбиједили брод који ради уз помоћ вјештачке интелигенције и може да скупи 20 тона отпада за дан.

„Дошли смо на иницијативу локалне власти и предузећа `Јокић инвест` и без њихове помоћи не би били у могућности да помогнемо у санацији овог еколошког проблема“, нагласио је Фајгл.

Директор предузећа „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић изразио је задовољство што данас оператива овог предузећа, „Евервејва“ из Њемачке, „Јокић инвеста“ из Зворника, локалног предузећа „Оморика“ раде синхронизовано на рјешавању проблема на овом локалитету.

„Сматрам да су проблем дивље и нелегалне депоније на обалама ријеке Дрине и свих њених притока“, истакао је Перишић те се захвалио свима који доприносе рјешавању овог проблема.

„Захваљујући медијима информација о проблему на вишеградском језеру је дошла и до Њемачке фондације „Евервејв“, предузећа „Јокић инвест“, установе „Воде Српске“ и управо они су најзаслужнији за долазак специјализованог пловила на води. Захвалност је свим владиним и невладиним организацијама, институцијама Владе Републике Србије, Владе Црне Горе, Владе Републике Српске, ресорном министарству у Савјету министара БиХ и сви заједно радимо на рјешавању овог проблема“, додао је Перишић.

Он каже да ће и убудуће инсистирати на рјешавању проблема плутајућег отпада на ријеци Дрини.

Јелена Вићановић, начелник Одјељења за заштиту и кориштење вода Јавне установе „Воде Српске“, објаснила је да су ову активност подржали да би у што краћем периоду била уклоњена што већа количина отпада који вишеструко негативно утиче на квалитет воде, а самим тим на здравље људи, биљни и животињски свијет и оставља економске посљедице.

„Наша намјера, на чему инстистрамо, јесте уклањање узрока оваквих појава и радимо на томе да се спријечи улаз отпада у водоток, а не да упорно санирамо посљедице“, нагласила је Вићановићева и додала да је на том путу потребно ангажовање свих нивоа власти.