Социјално угроженим 15.000 КМ за огрев

04.12.2017.

За набавку огрева за социјално угрожене општина Вишеград је посредством Центра за социјални рад у овој години издвојила 15.000 КМ, рекао је вршилац дужности директора ове установе Дејан Савић.

„Ове године одлучили смо се за овакав вид давања новчаних средстава, што раније није био случај, јер смо новчана средства за огрев подијелили и за лица из руралних подручја, што до сада из техничких разлога није било могуће“, каже Савић.

Он је нагласио да је 100 социјално угрожених лица добило ову врсту помоћи.

„Корисницима социјалне помоћи обезбјеђујемо и божићне и варскршње пакете у виду прехрамбених намирница, да би им омогућили да спремно дочекају празнике“, додао је Савић.

Он је рекао да се за новчану помоћ обраћају млади родитељи са дјецом, самохрани родитељи са дјецом или обољели од тешких болести, а до сада су то углавном биле особе старије од 65 година.

Савић је додао да буџет којим располажу оптерећује и усложњава раст броја корисника за додатак за туђу његу и помоћ другог лица.

„На мјесечном нивоу имамо око 350 корисника овог права. Ријеч је о праву које се остварује искључиво на основу мишљења љекарске комисије и праву које није материјално условљено, јер је законодавац предвидио да се цијени функционалност човјека, а не његово материјално стање“, истакао је Савић.

Према његовим ријечима, на мјесечном нивоу новчана помоћ додјељује се за 75 лица, која се односи на социјално угрожене, а служи за задовољавање основних животних потреба.

СРНА