Служен помен и одата пошта палим српским борцима

14.02.2024.

Код Централног споменика на Тргу палих бораца у Вишеграду данас је, у присуству званичника Републике Српске и Србије, служен помен и положени вијенци поводом обиљежавања 220 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српска у којем су погинула 23.752 борца.
Помену за погинуле српске борце који је служило локално свештенство, присуствовао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изасланик предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко–инвалидске заштите Српске Данијел Егић, те државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дејан Антић.

Након тога вијенац код Централног споменика положио је премијер Вишковић, а пошту су одали и остали званичници.

Цвијеће су положили и делегација Народне скупштине Републике Српске, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић, те представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Пошту погинулим српским јунацима су одали и делегације Борачке организације Републике Српске, као и осталих удружења проистеклих из Одбрамбено-отацбинског рата, те начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић истакао је да данас један од најзначајних датума у историји српског народа, који се у Добруну обиљежава у присуству највиших званичника Српске.

Он је напоменуо да се сутра у Србији такође обиљежава дан када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа.

„Радује чињеница да у ова два дана, на два различита мјеста, али са истом симболиком славимо велики празник, ослобођење српског народа од робовања 500 година под Турцима“, додао је Савић.

Обиљежавање Дана бораца и 220 година од Првог српског устанка настављено је пригодном академијом у Дому културе „Иво Андрић“.

Претходно су вијенци и цвијеће положени код споменика Карађорђу у Добруну, а у добрунском Манастиру служен је парастос поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су погинула 23.752 борца и 220 година од Првог српског устанка.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

СРНА