Школе спремне за почетак школске године

27.08.2020.

У Основној школи „Вук Караџић“ и Средњој школи „Иво Андрић“ у Вишеграду створени су сви услови за почетак нове школске године, а настава ће се одвијати уз поштовање свих прописаних мјера заштите, истакнуто је на састанку општинског Штаба за ванредне ситуације.

Директор Основне школе „Вук Караџић“ Момир Радојчић рекао је, након састанка Штаба, да су испоштоване све прописане мјере за почетак школске године, те апеловао на све ученике, родитеље и запослене да се придржавају свих одлука да би се избјегао сваки могући ризик.

Директор Средње школе „Иво Андрић“ Дивна Васић истакла је да су у овој установи у јуну окречене просторије и сређен школски простор и двориште, те да тренутно раде на допуни свега што је потребно за безбједан почетак школске године према упутствима ресорног министарства и Републичког педагошког завода.

На сједници Штаба истакнуто је да ће часови у централним школама трајати 20 минута, а у подручним школама 30 минута, те да ће испред учионица и улаза бити постављени дозатори за дезинфекцију.

На састанку је речено и да је важно да ученици који имају симптоме вируса корона не долазе у школу, те да нарочито треба бити опрезан код дјеце са хроничним обољењима.

Из Дома здравља у Вишеграду нагласили су значај добре комуникације ове установе и школа, како би дјеца и наставници били упознати о ризицима и одговорностима, те да је веома битно често провјетравање просторија и дезинфекција клупа, столова и квака.

Санитарни инспектор у општини Вишеград Слађана Миовчић навела је да инспектори редовно контролишу школе како би биле испоштоване све прописане мјере за несметан почетак нове школске године.

„У случају појаве позитивних случајева на вирус корона у овим установама, имамо план и дјеловаћемо у складу са њим“, нагласила је Миовчићева.

Према њеним ријечима, Штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да са радом могу да почну фитнес клубови и теретане чији ће рад бити усклађен уз препоруке Института за јавно здравство Републике Српске и који ће бити контролисани од стране надлежних инспекција.

Према подацима Штаба, у општини Вишеград на вирус корона активно је шест случајева, а у кућној изолацији налази се 10 особа.

СРНА