Ситуација везана за вирус корона под контролом

20.03.2020.

Ситуација у општини Вишеград у вези са вирусом корона је под контролом и спроведене су све превентивне мјере прописане законом како не би дошло до његове појаве, поручено је са данашњег засједања општинског Штаба за ванредне ситуације.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић поручио је Вишеграђанима да нема разлога за панику, те да су све мјере предузете на вријеме и како треба.

Он је навео да је јуче код граничног прелаза у Вардишту војска поставила три шатора са укупно 60 лежајева, а да је општина обезбиједила неопходну логистику и инфраструктуру.

„Данас је прикључена електрична енергија, а формирали смо и тим који ће бринути о боравку људи у тим шаторима. На вези смо и са републичком цивилном заштитом, све мјере су предузете и спремни смо да дочекамо људе којима ће евентуално бити потребан карантин у шаторима“, рекао је Ђуревић.

Општински здравствени инспектор Слађана Миовчић рекла је да ће данас бити завршена дезинфекција свих објеката у Вишеграду.

„Од понедјељка крећемо у контролу трговачких објеката и осталих који обављају неку услужну дјелатност, јер је у њима обавезно ношење маски и заштитних рукавица“, додала је Миовчићева.

Она је напоменула да се лица која су стављена у кућну изолацију уредно контролишу и да нема примједби да је неко прекршио провођење те уредбе.

„Грађанима смо дали упутства да, ако посумњају или сазнају да нека лица крше те уредбе кућне изолације, могу да их пријаве анонимно полицији позивом на број 122, а они ће нама прослиједити информацију, како би даље предузели законске мјере“, нагласила је Миовчићева.

Љекар вишеградског Дома здравља Горан Лончаревић рекао је да Штаб за ванредне ситуације општине Вишеград и њен начелник Младен Ђуревић предузимају све превентивне мјере да се у овој локалној заједници не појави вирус корона.

„Превенција је главно оружје против онога што би нас евентуално могло снаћи. Паници мјеста нема, веома је важно да се мјере које се прописују схвате на најозбиљнији начин, а све мјере које су до сада предузете су правовремене и имају за циљ да заштите наше становништво“, истакао је Лончаревић.

Лончаревић је апеловао на суграђане да буду одговорни и да поштују прописане мјере и инструкције.

„Они који долазе из земаља у којима је евидентиран вирус корона, по доласку кући морају се дистанцирати у посебну просторију, предмете које носе са собом морају дезинфиковати, те посебно водити рачуна о личној хигијени. Ако се такве мјере спроведу стриктно, остатак породице не мора да иде у карантин“, појаснио је Лончаревић.

Он је додао да, ако онај ко дође из тих земаља оствари контакт са породицом и борави у истим просторијама, онда сви морају под здравствени надзор.

СРНА