Секција кућне радиности ССД “Соко” прославила крсну славу

26.12.2022.

Секција кућне радиности Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна прославила је крсну славу Преподобног чудотворца Спиридона.

Слава је прослављена у манастиру Свеог оца Николаја у Добрунској Ријеци гдје су чин ломљења славског колача обавили свештеник Александар Топаловић и игурман манстира, архимандрит отац Јован Гардовић уз саслужење монаштва.

Председник ССД „Соко“ Мирослав Вуковић честитао је чланицама ове секције славу и истакао да је основни циљ ове секције његовање народних рукотворина.

„Са својим оригиналним радовима наше ткаље представиле су се на бројним изложбама не само у Вишеграду него и широм Републике Српске“ рекао је Вуковић.

Он је додао да је један од приоритета у наредној години омасовљавање чласнтва у овој секцији посебно млађим генерацијама које ће наслиједити пут традиције соколових ткаља.

„Такође један од планова је да се и „Сајам рукотворина“ који је први пут одржан 2019. године поново организује и уђе у наш календар традиционалних активности“ навео је Вуковић.

На слави се присутнима обратила и Бранка Чарапић, бивша председница секције која се захвалила свима који су јој пружили помоћ и несебичну подршку током опоравка након тешке саобраћајне несреће.

„Желим да свим чланицама честитам славу, али и да се захвалим монасима манастира Светог оца Николаја, члаовима ССД „Соко“, начелнику општине Вишеград Младену Ђуровићу те свим љекарима у Дому здравља Вишеград и болнице у Фочи без чије подршке сигурно не бих могла да пребродим тежак период који је сада иза мене“ рекла је Чарапићева.

Секција кућне радиности Српског соколског друштва „Соко“ формирана је 2006. године и броји око 15 чланица.

Радио Вишеград/ М.Кусмук