Савић: Република Српска вриједност коју треба чувати

14.02.2023.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић поручио је да је Република Српска велика вриједност коју треба чувати, а која је натопљена крвљу оних који су бранили слободу српског народа.

„Надам се да будуће генерације неће имати судбину наших предака и да неће морати своју слободу да бране“, рекао је Савић новинарима у Вишеграду на обиљежавању Дана бораца Републике Српске и Дана Првог српског устанка.

Он је нагласио да су богату историју српског народа спојили у два дана, за које жели да се и убудуће обиљежавају у миру и достојанству у Српској и Србији.

Обиљежавању Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 219 година од Првог српског устанка у Вишеграду присуствују вршилац дужности министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Синиша Каран, представници Владе Србије, Борачке организације Републике Српске, општине Рудо, те начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата обиљежава се у Републици Српској 14. фебруара. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положили су животе за одбрану Српске.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

СРНА