Састанак у Мокрој Гори о поновном успостављању жељезничког саобраћаја

01.08.2022.

 

Вишеград и Мокра Гора морају се повезати саобраћајно и туристички, а од 15. августа поново ће кренути туристички воз „Ћиро“ пругом уског колосијека до Вишеграда, закључено је  на састанку делегација Српске и Србије у Мокрој Гори.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да је састанак плод добре сарадње да се унаприједе потенцијали с једне и с друге стране ријеке Дрине.

„Сигуран сам да ћемо након данашњих закључака у наредних 15 дана моћи рачунати да успоставимо саобраћај од Мокре Горе до Вишеграда. И са једне и са друге стране уложен је труд и значајна финансијска средства“, нагласио је Ћорић.

Он је изјавио новинарима да је разговарано и о другим битним темама – изградњи аеродрома у Требињу, изградњи брзог пута од Ужица према Котроману и да су то капитални пројекти који су битни и за Републику Српску и Србију и који их спајају.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је ова пруга једна од најтрактивнијих, те да је циљ да се предивна љепота природе и жељезница додатно афирмишу са пријатељима из Републике Српске.

„Морамо да повежемо Вишеград и Мокру Гору и саобраћајно и туристички. Доста смо урадили у претходном периоду, инвеститирали смо око 10 милиона евра да би се створили услови да повежемо Мокру Гору са Вишеградом“, истакао је Момировић.

 

Он је навео да се интензивно пројектује дио пута од Ужица према Котроману.

„Циљ нам је да кренемо да градимо тај пут у наредном периоду. Без квалитетне инфраструктуре и јачања економије нема бољег стандарда Републике Српске и Србије. Нама треба отворена економија, слободан проток људи и робе. Уверен сам да ћемо за 15 дана сести у Вишеграду и доћи до Мокре Горе“, напоменуо је Момировић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово велики догађај за Вишеград и за Ужице.

„Вјерујем да ћемо у скорије вријеме доћи до реализације свега што смо договорили на састанку, а то је да послије више година `Ћиро` дође у Вишеград. Очекујемо да заинтересованост буде велика за вожњу возом“, истакао је Ђуревић.

Он је захвалио министрима и организаторима састанка и истакао да очекује да ће туристи који посјећују Мокру Гору прећи у Вишеград, а исто тако из Вишеграда у Мокру Гору, с обзиром да Вишеград из године у годину има све више туриста.

Градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић рекла је да ће град Ужице дати максималну подршку за све што је потребно да овај пројекат заживи.

„Ту смо да сарађујемо са Вишеградом на свим осталим пољима у вези са туризмом, а ми смо као град свим нашим стратешким и планским документима предвидели да радимо на побољшању инфраструктуре и надам се да ћемо успети да створимо што боље услове да млади остану и да Мокра Гора буде село које ће туристи посећивати у што већем броју“, истакла је Радивојевићева.

Састанку су присуствовали и представници „Железница Србије“ и „Жељезница Републике Српске“. Делегације су након састанка имале организовану вожњу „Шарганском осмицом“ возом „Ћиро“.

СРНА