Састанак на вишеградској ћуприји 2. марта

24.02.2017.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је Срни да је за 2. март заказан састанак представника ове општине са представницима Унеска, Турске, Републике Српске и стручњацима због лоше урађене реконструкције ћуприје на Дрини.

Ђуревић је рекао да је састанак заказан на иницијативу општине Вишеград, те да ће почети на ћуприји у 13.00 часова, а потом у 14.00 часова бити настављен у хотелу „Андрићев конак“.

„Позвали смо представнике турске амбасаде, турске агенције `Тике`, надзорних органа турских, али и Републике Српске из Бањалуке, те представнике Унеска и Завода за заштиту споменика, као и представнике општине на поновни састанак да видимо шта нам је радити даље“, рекао је Ђуревић у Београду, гдје је на Сајму туризма присуствовао промоцији Вишеграда.

Он је истакао да пројекат реконструкције моста није испоштован у мјери како је требало да буде, да је много новца уложено, а то се на мосту и око њега не види.

„Урађена је само нека шминка, а требало је да главни дио пројекта буде санација стубова на мосту. Али, то није урађено како треба“, рекао је Ђуревић, појашњавајући да је због дизања корита Дрине око моста, смањена пропусна моћ воде, па би у случају великих вода, мост дошао у опасност.

Као примјер лоше урађеног посла на реконструкцији ћуприје, Ђуревић је навео да је трава која је бујала по ћуприји и даље остала да расте, а требало је да буде уклоњена, да је нова постављена камена калдрма већ током ове зиме почела да се круни и распада, као и да су зелене површине око моста без система за наводњавање.

„Наше комунално предузеће није у стању да љети одржава толике површине, а када се та трава осуши, ми ћемо бити криви што се суши. Има ту још низ проблема око расвјете на ћуприји, која не ради од дана када су напустили градилиште. Ми смо апеловали да се то ријеши, а никакав одговор нисмо добили“, рекао је он.

Ђуревић је додао да, с друге стране, расвјета око моста, када људи ћуприју прелазе по мраку, директно бије у очи, што су све ситнице које грађанима сметају.

Говорећи о туристичкој понуди Вишеграда, он је рекао да је главни потенцијал ове општине ћуприја у туристичком смислу, а послије ње незаобилазни Андрићград, који чине једну цјелину, која шаље лијепу слику у свијет.

Он је подсјетио да Вишеград има и ријеке Дрину и Рзав, а ту је и бања Вилина влас и све остале природне љепоте којима општина располаже.

Што се тиче заједничког пројекта Републике Српске и Србије, он је подсјетио да се „брзу цесту“ која би требало да дође из Србије до границе у Вардишту у Мокрој Гори, а потом би ишла даље преко Вишеграда, Рогатице и Сокоца до Пала.

„Ми се радујемо том пројекту, јер путеви су од великој значаја како за туризам, тако и за привреду сваке општине. До сада је пракса била да људи, када путују љети на море или зими на Јахорину, стану поред вишеградске ћуприје и сликају се и наставе даље. Али, од како је изграђен Андрићград, то се промијенило, па туристи остају више дана у Вишеграду“, додао је Ђуревић.

СРНА