Сарадња са Бразилом на промоцији џијуџице

16.04.2019.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, савјетник амбасадора Бразила у БиХ Хозе Едуардо Фернандез Жиро и мајстор бразилске џијуџицу вјештине Кике Мело разговарали о успостављању сарадње и промоцији овог спорта у Вишеграду.

Ђуревић је рекао да су у буџету општине Вишеград за 2019. годину намијењена средства за новоосновани бразилски џијуџицу клуб „Феникс“ и да тај спорт може да привуче доста омладине да се њиме бави.

„Жеља нам је да омладину укључимо у све спортске клубове, како би их на такав начин склонили са улице, кладионица и кафића. Опредјељење нам је да младима пружимо све што им је потребно, а такав је случај и са овим клубом“, истакао је Ђуревић.

Он је захвалио предсједнику клуба „Феникс“ Ђорђу Васићу за уложени труд и ентузијазам, наводећи да су се из општине Вишеград обратили бразилској Амбасади у БиХ јер је џијуџицу на овим просторима веома риједак спорт.

„Вјерујем да ће представници бразилске Амбасаде из наше општине отићи са позитивном сликом и утисцима, као и са позитивном сликом функционисања тог клуба“, сматра Ђуревић.

Жиро је захвалио општини Вишеград и џијуџицу клубу „Феникс“ за позив, рекавши да је први пут у Вишеграду и да је одушевљен градом.

„Ми из бразилске Амбасаде радујемо се да се дешава нешто тако, да је овај спорт постао популаран и да се развија, као и да имамо приличан број младих људи који желе да учествују. Млади су најважнији, а управо те везе се и стварају тако када млади покажу ентузијазам“, додао је Жиро.

Он је навео да су Бразил и БиХ веома удаљени, али и да је ово начин да се ове двије земље споје и размијене културу и искуства путем спорта и ентузијазма младих, истичући да је Амбасада Бразила у БиХ увијек на располагању и општини Вишеград и клубу „Феникс“.

Џијуџицу мајстор Кике Мело рекао је да је веома срећан што тај спорт расте и развија се у Вишеграду и да клуб „Феникс“ и његов предсједник раде веома добро.

„Предсједник клуба `Феникс` Ђорђе Васић ради веома добар посао и упоран је, иако је овдје теже бавити се овим спортом. Настојаћемо да сарађујемо како би џијуџицу наставио да расте као спорт у Вишеграду“, истакао је Мело.

Према његовим ријечима, џијуџицу је спорт који подразумијева борбу, рад, сарадњу, као и борбу за бољи живот.

„Сматрам да овај спорт, као што је промијенио мој, може и да промијени животе људи који се баве њиме у Вишеграду, биће здравији, имаће нове прилике, а упознаће и нове културе и људе“, нагласио је Мело.

Предсједник џијуџицу клуба „Феникс“ у Вишеграду Ђорђе Васић истакао је да је посјета џијуџицу мајстора Кике Мела клубу историјски тренутак за овај спорт у у општини.

„Клуб `Феникс` ради свакодневно, све више људи се интересује и жели да вјежба бразилску џијуџицу јер ова борилачка вјештина може да понуди доста тога, кроз вјежбања, социјализацију, дружења, такмичења, семинаре, а и сваки дан се може научити нешто ново“, навео је Васић.

Након одржаног састанка у општини Вишеград, начелник Ђуревић и гости посјетили су и бразилски џијуџицу клуб „Феникс“.

Клуб „Феникс“ тренутно броји око 40 чланова.

СРНА