Сахрањен народни посланик Александар Фулурија

03.02.2021.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Александар Фулурија, који је преминуо од посљедица вируса корона, сахрањен је данас на гробљу Косово поље у Вишеграду.

Опијело у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду служило је свештенство Црквене општине Вишеград.

На комеморацији, одржаној испред цркве у Андрићграду, опроштајни говор је одржао министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић који је истакао да је Фулурија био одмјерен, стрпљив и изузетан човјек у сваком погледу.

Он је поручио да је Фулурија иза себе оставио много тога кроз професионални ангажман, спортско дјеловање, политичко дјеловање и што је најважније, остварио се као породичан човјек.

У име грађана Вишеграда обратио се Славко Топаловић који је рекао да Александар потиче из породице у којој је научио да буде поштен, вриједан, да служи другима, да поштује породицу и све људе без обзира из које средине потичу.

„Многи ће се зачудити какве је све људе Ацо прихватао и примао за пријатеље. Са ријетким даром да од познаника прави пријатеље и поштоваоце, да своју љекарску етику не врши само у ординацији него свуда гдје је боравио. Он је био човјек који је настојао да буде добар у свему што ради, јер само ако буде добар и служи свим људима, он ће испунити свој животни задатак и циљ. Успио је да уради оно ка чему је увијек тежио. Кажу да је прави човјек онај који у животу сагради кућу, оснује породицу, школује дјецу и буде поштен међу људима, сачува образ себи, својим прецима и потомцима. Ацо је то све учинио“, нагласио је Топаловић.

Бранко Фулурија, син преминулог посланика, рекао је у обраћању присутнима да је његов тата био добар отац, супруг, син, брат и деда, добар љекар и политичар, али прије свега велики човјек.

„Величина једног човјека се огледа у броју других живота које је он дотакао и промијенио набоље. Отишао је прерано, али ће наставити да живи кроз животе свих нас који ћемо му бити вјечно захвални“, додао је Бранко.

Он је нагласио да им је отац у аманет оставио тежак задатак да покушају да достигну људске величине до којих је он досегао.

Осим породице, сахрани су присуствовали Фулуријине колеге, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, представници политичког, културног и јавног живота из Републике Српске, те грађани Вишеграда.

Народни посланик НДП-а Александар Фулурија преминуо је у недјељу, 31. јануара, у 59. години од посљедица вируса корона на Универзитетском клиничком центру у Бањалуци.

Фулурија је рођен 22. септембра 1962. године у Фочи. Основну школу завршио је у Витковићима, Гимназију у Горажду, Медицински факултет започео у Сарајеву, а дипломирао на Универзитету у Новом Саду.

Радио је у домовима здравља Ново Горажде и Вишеград, гдје је обављао дужност директора.

Изабран је за одборника у Скупштини општине Вишеград у два мандата. Од 2010. до 2014. године био је делегат у Вијећу народа Републике Српске, а за посланика у Народној скупштини Републике Српске изабран је 2018. године.

На функцију предсједника Кошаркашког савеза БиХ именован је у априлу 2016. године.

Митрополија Дабробосанска додијелила му је Грамату захвалности 2014. године за несебичан материјални допринос и оданост светој вјери православној.

Иза њега су остали родитељи, супруга, два сина, кћерка и унук.

СРНА