Сабор изворне пјесме окупио 200 учесника из Српске, Србије и Црне Горе

15.05.2023.

У Андрићграду је одржан Сабор српске изворне пјесме и ревија гусала, који је окупио око 200 учесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Предсједник вишеградског Гусларског друштва „Вожд Карађорђе“ Радомир Андрић, који је и организатор сабора, рекао је да смотра пјевања представља поштовање српске традиције, што је веома важно за млађе нараштаје.

„Радећи са дјецом, учинићемо да кроз изворно пјевање и гусле спознају сопствену културу и тако учинити да се настави његовање старих српских обичаја“, истакао је Андрић.

Вођа изворне пјевачке групе „Огњиште“ из Фоче Ристо Вуковић рекао је да се њихова општина може похвалити интересовањем младих за древни српски инструмент па ће у културно-умјетничком друштву основати нову групу.

„Заинтересовани су млади, ми већ имамо пет-шест младића које укључујемо у рад. Они су наша снага, радост, али и замјена“, истакао је Вуковић.

Предсједник друштва „Завичај“ са Сокоца Драган Боровчанин рекао је да у овом друштву у младима виде наду за очување традиције и планирају оснивање нових пјевачких група.

„Подржавамо овакве манифестације јер ту видимо могућност да заинтересујемо младе да се окрену изворном пјевању, што они и чине, па ћемо ускоро основати још двије пјевачке групе, мушку и женску“, додао је Боровчанин.

Прије званичног почетка манифестације, учесници су продефиловали улицама Вишеграда.

СРНА