Ријека Дрина – кичма српског народа

04.12.2023.

У препуној сали вишеградског Дома културе вечерас је одржан скуп Срба са обје стране Дрине под називом „Све за Србију, Републику Српску ни за шта“ са којег је поручено да Дрина Србе спаја и да је она кичма српског народа.

Предсједник Удружења „Наша Дрина“ из Малог Зворника Игор Брауновић рекао је новинарима да је порука коју шаљу да је Дрина оно што спаја, а никако нешто што раздваја братски народ.

Он је захвалио грађанима Вишеграда, истичући да овај град има посебно мјесто у српској историји.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да Србија и Република Српска имају братске односе који се стално развијају.

„Знамо да имамо некога на кога можемо да рачунамо и због тога дугујемо велику захвалност предсједнику Српске Милораду Додику и свим људима који су у претходном периоду чинили све што је могуће да Српска и Србија имају тако блиске односе“, истакао је Ђуревић.

Он је рекао да је Србија увијек била уз свој народ у Републици Српској, да је увијек помагала, што чини и данас, несебично и са великом љубављу.

„Наше јединство и снажне везе Републике Српске и Србије су предуслов и гаранција опстанка Срба на овим просторима, али и јасна порука да српски народ, ма гдје живио, не смије да заборави своје коријене и историју. Очување нашег народа, гдје год да живи, његово јединство и слога, императив су за све генерације – и садашње и будуће“, нагласио је Ђуревић.

Он је најавио да ће у Вишеграду бити отворена канцеларија Удружења „Наша Дрина“ како би заједно реализовали програме и пројекте.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић захвалио је организаторима на окупљању и поручио да су Срби заједно – данас и вјечно.

Пригодним говором присутнима се обратио и некадашњи припадник Војске Србије Бранислав Пухало, а приказан је и кратак филм о Удружењу „Наша Дрина“.

У програму су учествовали Културно-умјетничко друштво „Бикавац“ из Вишеграда, гуслар Марко Шћепановић и пјесник Горан Витић, а химну „Наша Дрина“ извела је Анђелина Пољчић.

Скупу, чији је организатор Удружење „Наша Дрина“, присуствовале су званице из јавног, друштвеног и политичког живота Србије, начелници и градоначелници из регије, као и велики број грађана Вишеграда.

СРНА