Развој локалне заједнице захваљујући стабилном раду хидроелектране

25.01.2023.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Вишеграду да се развој ове локалне заједнице осигурава стабилним, нормалним и безбједним радом Хидроелектране „Вишеград“.

„Драго ми је да на високом нивоу сарађују општина и хидроелектрана у дијелу активности које су могуће. Концесиона накнада у највећем проценту иде општини и зато нам је важно да је менаџмент мобилан и да се у оквиру свих планских активности одвија несметано производни процес“, истакао је Ђокић.

Он је након састанка у Управи Хидроелектране „Вишеград“ рекао новинарима да су посјетом општини Вишеград обухваћене активности локалне заједнице и активности ове хидроелектране.

„Заједничким састанком дотакли смо се важних тема. Од велике важности је било да је и хидроелектрана заједно са општином реаговала на иницијативу Владе Републике Српске у тренутку када смо имали најаве већих падавина да се предузму све превентивне мјере на свим локалитетима у региону“, каже Ђокић.

Према његовим ријечима, општина Вишеград и ова хидроелектрана те су мјере предузеле а као резултат заједничког рада Владе, локалне заједнице и хидроелектране спријечена је штета која је могла бити знатно већа.

Он је нагласио да Хидроелектрана „Вишеград“ наставља своју инвестициону активност.

„Они су то врло успјешно остваривали у претходној години укључујући се у реализацију пројекта изградње Хидроелектране `Бистрица`. Више од 80 милиона КМ властитих средстава Хидроелектрана `Вишеград` издвојила је за финансирање досадашњих активности на том пројекту и то показује колико је озбиљно схваћена идеја и колико је одговоран однос менаџмента хидроелектране према овом пројекту“, рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, биће настављени и други енергетски пројекти који су започети.

Ђокић је подсјетио да рјешавање питања отпада не припада самом граду, нити хидроелектрани, али да су они крајњи који се суочавају са посљедицама плутајућег отпада.

„То је регионално питање, којем се морамо посветити“, нагласио је Ђокић.

Вршилац дужности директора Хидроелектране „Бистрица“ Дејан Павловић рекао је да пројекат иде предвиђеном динамиком, да ће се у првој половини фебруара почети са бушењем тунела.

Он је истакао да у насељу Миљевина први пут није било поплава у посљедњих десет година.

Павловић је додао да је завршетак радова на Хидроелектрани „Бистрица“ планиран 2026. године.

СРНА