Прва до Часног крста допливала Милица Ђурић Николић

19.01.2024.

Милица Ђурић Николић из Косовске Митровице побједник је овогодишњег пливања за Часни крст, које је данас одржано на ријеци Дрини испод вишеградске ћуприје.

На пливању за Часни крст 28 пливача из Републике Српске и Србије дали су предност дјевојци са Космета да доплива до Часног крста, коју су поздравили пјесмом „Ој Косово, Косово“ док је пливала.

Побједница пливања Милица Ђурић Николић рекла је да је ово њено девето пливање за Часни крст, те да ову побједу посвећује својим витезовима са Космета, истакавши да је пресрећна што је у Вишеграду током јануара који је за њу посебан.

„Исусово рођење, мој рођендан, све је то у овом месецу, а на данашњи дан ме и мој супруг Марко запросио“, истакла је Николићева.

Она је нагласила да није очекивала овакав гест пливача и да су показали шта је витештво.

„Витез није онај ко има највеће мишиће и највећу песницу већ онај који има највеће милосрђе“, рекла је Николићева и пожељела да живи српско јединство.

Награду побједнику пливања уручио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је рекао да је хришћански празник Богојављење прослављен по свим обичајима, изразивши понос због изузетног геста учесника.

„Мушкарци, њих 28, омогућили су нашој гошћи са Космета да прва доплива до крста и тако показали колико смо добри људи“, нагласио је Ђуревић.

За најмлађег учесника овогодишњег пливања за Часни крст Николу Тодоровића златник је, као свој лични дар, обезбиједио директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић.

Шеснаестогодишњи Никола каже да му је ово дивно искуство.

„Ово је моје прво учешће, веома сам поносан на себе и наставићу у наредним годинама да пливам“, рекао је Тодоровић.

Протојереј Драган Вукотић рекао је да је пливање традиционално и да се 13. пут одржано у Вишеграду, истакавши захвалност свим учесницима и организаторима.

„Све је протекло онако како треба и доликује, у духу вјере, духу православља и духу црквеног и народног обичаја“, рекао је Вукотић.

На богојављенском пливању за Часни крст пливали су учесници из Косовске Митровице, Новог Сада, Рогатице, Сокоца, Рудог и Вишеграда.

Пливању за Часни крст претходила је литургија у храму Светог цара Лазара у Андрићграду.

Организатори манифестације су Српска православна црквена општина Андрићградска и општина Вишеград, уз подршку Спасилачког клуба „Волф“, Цивилне заптите Вишеград, Дома здравља Вишеград, хотела Вишеград, брода Соња и других спонзора.

СРНА