Просвјетни радници настављају пут просвјетитељства

25.01.2020.

У Дому културе Вишеград вечерас је одржана Светосавска академија у организацији Основне школе „Вук Караџић“ и Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда.
Директор Основне школе „Вук Караџић“ Момир Радојчић рекао је да просвјетни радници настављају пут просветитељства који је давно почео Свети Сава, али да то не раде из обавезе, већ као племенит позив, образујући младе генерације.

Директор Средње школе „Иво Андрић“ Дивна Васић рекла је да је Свети Сава стуб српске књижевности, културе, просвећености, те да се уз његов рад и учење може учити о љубави, части, поштењу, доброти, мирењу, врлинама које красе човјека.

Ученица Марија Ђорђевић у бесједи је истакла да је Свети Сава извадио прву личну карту српског народа и да од тада Срби знају ко су и коме припадају.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић напоменуо је да је Свети Сава био градитељ школа, цркава, манастира, а да је градећи православну вјеру истовремено градио и српску државу.

„Зато сви треба да идемо путем Светосавља, јер је оно путоказ за сва времена“, истакао је Ђуревић.

Светосавској духовној академији су, осим грађана, присуствовали представници Српске православне цркве, локалне самоуправе, народни посланици.

СРНА