Прошле године склопљена 63 брака

27.01.2018.

На подручју општине Вишеград у току прошле године склопљена су 63 брака, што је за 11 више него 2016. године, речено је Срни у Матичној служби ове општине.
„У матичне књиге вјенчаних редовно је уписано 47, а рјешењем Одјељења за општу управу 16 вјенчаних“, навели су у овој служби.

Мушкарац са навршених 57 година најстарији је младожења који је закључио брак, док није било склапања малољетничких бракова.

„Најмлађи младожења имао је 21 годину, док је најмлађа жена имала 19 година“, наводе у Матичној служби и додају да је склапање бракова на подручју општине Вишеград бесплатно.

Протојереј Средоје Андрић рекао је да је на подручју Црквене општине Вишеград у протеклој 2017. години склопљено 48 црквених бракова.

„Млади се данас све теже одлучују за заједнички живот. Разлога има много, неки су са нашег становишта, можда и оправдани, а неки и нису. Свако има неке своје разлоге, али је поражавајуће да и они парови који су материјално обезбијеђени из неких себи познатих разлога одлажу склапање, не само црквеног него и грађанског брака“, истакао је Андрић.

Он је навео да Црквени брак, који носи печат Божијег благослова, осим љубави подразумијева да посједује и вјеру и наду са којима момак и дјевојка и поред тога што знају да њихов будући брачни живот доноси тешкоће и одрицања, ипак се одлучују да живе заједно и благословено у крилу Цркве.

„На том путу који је Христом благословен и који је за родитеље спасавајући, Христос ће им бити помоћник и савјетник. Треба само спознати и вјеровати да без Бога не можемо ништа чинити, иако се нама можда некад чини да смо сами своји господари и да искључиво ми управљамо својим животом. Онај који вјерује зна да треба да `прати Бога` и да ће Бог `пратити и њега и њу` на том благословеном путу којим одлуче да крену“, истакао је Андрић.

Он је позвао младе да размишљају о браку и да им дјеца постану сан који ће остварити, а општинске, државне и црквене структуре да помогну младим паровима да до тога лакше дођу.

СРНА