Прослављена крсна слава посвећена дабробосанским мученицима

15.07.2018.

У Спомен-капели у Старом Броду, гдје су усташе убиле 6.000 Срба у прољеће 1942. године, данас је прослављена крсна слава посвећена дабробосанским мученицима страдалим у Другом свјетском рату.

Протојереј Драган Вукотић рекао је да је прослава славе почела прије четири године да би се вјерници окупљали на овом мјесту и сјећали на пострадале Србе.

„Ово је мјесто на којем се може поклонити прецима који су страдали на звјерски начин“, истакао је Вукотић.

Свету литургију данас је служило свештенство Српске православне црквене општине Вишеград, а домаћин славе био је Жељко Ђуричић из Старог Брода.

Предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ истакла је значај да се говори о страдању Срба, те је напоменуо како се за Стари Брод није дуго знало.

„О страдању Срба је толико значајно говорити, да и кад се спава не смије се заборавити, јер су ту биле дјевојке и дјеца“, рекла је Кукољ.

Она је напоменуо да чланови овог удружења посјећују сва стратишта гдје су усташки злотвори убијали Србе на звјерски начин у Другом свјетском рату.

Кукољ је нагласила како о страдању треба говорити да би то ушло у историју и да то млади пренесу на млађе генерације.

Спомен-капела у Старом Броду изграђена је у знак сјећања на 6.000 Срба које су у прољеће 1942. године убиле усташе „Црне легије“ Јуре Францетића, међу којима су предњачили муслимани из подрињског краја.

Усташке јединице покренуле су тада офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве, усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Изградња Спомен-капеле у Старом Броду почела је 2007. године уз благослов блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја.

Према црквеном календару, Свети мученици дабробосански и милешевски прослављају се 11. јула.

СРНА