Промовисане књиге „Крвави Божић“ и „Мушка суза“

14.05.2019.

У вишеградском Дому културе вечерас су промовисане књиге „Крвави Божић“ Владимира Ђорђевића и „Мушка суза“ Небојше Ковача.

Ђорђевић је рекао да његов роман говори истину о српском страдању у БиХ из јесени 1944. и зиме 1945. године, када је велики број српског народа страдао од Срба комуниста и партизанског покрета.

„Тада су, углавном, страдали војници једине легитимне војске генерала Драгољуба Михаиловића који су били припадници првог антифашистичког покрета у Европи. Судбина се поиграла са њима на такав начин да су их босанске планине дочекале и већина њих је ту остала“, истакао је Ђорђевић.

Према његовим ријечима, ово је и прича о свакој српској породици која је доживјела голготу и проливање крви од братске руке.

„Ово је књига о трагању за најсјајнијом нити љубави и спознаји благодатне силе хришћанског праштања, као и путоказ како кроз љубав да спознамо једини наш пут“, навео је Ђорђевић.

Ковач је рекао да је наслов „Мушка суза“ изабрао јер је мушка суза вјечита табу тема на овим просторима.

„Моја књига је збирка која се састоји од 47 пјесама, а теме су мисаона поезија и љубавне пјесме“, истакао је Ковач.

Илија Степановић, пјесник из Крагујевца који је писао рецензију Ковачеве књиге, рекао је да његова поезија писана у романтичарском духу, веома је читљива, искрена и есенцијалног осјећања.

„Пошто је он са простора гдје је севдалинка веома заступљена и неке његове пјесме врло лако могу да буду компоноване, да се за њих прави музика и да их слушамо у интерпретацији неког од извођача народне музике“, сматра Степановић.

СРНА