Промовисана књига „Усташки злочин у Старом Броду 1942.“

28.06.2019.

У вишеградском Дому културе вечерас је промовисана књига „Усташки злочин у Старом Броду код Вишеграда 1942. године“ аутора Предрага Остојића.

Остојић је рекао да је радећи ову књигу користио документацију Независне Државе Хрватске /НДХ/, њемачког Рајха, партизанска документа и Југословенске војске у отаџбини, као и италијанска документа.

„Када смо све то погледали добили смо цјелокупну слику догађаја, као и узрок и посљедице онога што је било погубно за цивилно српско становништво на тим просторима“, навео је Остојић.

Осврћући се на књигу, он је посебно издвојио документ њемачког цивилног представника у Београду Бенслера, који је заказао један конзуларни састанак у представништву НДХ у Београду и протестовао код хрватског конзулата тражећи да упути протестну ноту Министарству спољних послова у Загребу.

„У протестној ноти Бенслер пише да је влада НДХ протјерала више од 25.000 жена и дјеце преко Дрине и убила више хиљада цивила, али он не брине о Србима, већ пита ко ће да плаћа порез, како ће функционисати држава и говори да је направљена хуманитарна катастрофа у Србији“, рекао је Остојић.

Према његовим ријечима, сва њемачка документа која говоре о усташким злочинима не аболирају Нијемце, јер су они и омогућили усташама да направе оно што су направили.

Историчар Стефан Брадоњић рекао је да Остојићева књига говори о усташком плану истребљења српског народа на простору источне Босне у војној операцији из 1942. године која је кулминирала масовним покољем српских цивила у Старом Броду.

„Веома је битно да створимо свијест и историјско сјећање на страдало српско становништво, како у периоду Другог свјетског рата, тако и за вријеме НДХ. Ова књига може послужити и као темељ за даље проучавање и расвјетљавање тих затамњених страница наше прошлости, а њен значај у том смислу је огроман“, нагласио је Брадоњић.

СРНА