Промовисана књига „Невиђена Србија“ Владе Арсића

01.06.2019.

У Вишеграду је промовисана књига „Невиђена Србија“ аутора Владе Арсића.

Арсић каже да ова књига представља збирку најневјероватнијих прича из историје Србије, које су се десиле, али су временом заборављене.

„Књига је писана више од 15 година када сам, трагајући за причама за своје романе, наилазио на невјероватне податке која сам биљежио са стране, без неке помисли да се то укоричи, али сам тад схватио да је те грађе толико да може да се направи збирка која има око 90 прича, анегдота и невјероватних догађаја“, навео је Арсић.

Наводећи интересантне догађаје из своје књиге, Арсић је рекао да у Србији постоји град који више од 50 година има зграду жељезнице, а да кроз њега никад није прошла пруга, као и да постоји вјеровање да је пруга Ваљево – Лозница уклета, јер су три пута започињали радови на њој, али су сваки пут одложени због ратова.

Арсић је забиљежио причу да је композитор Лудвиг ван Бетовен у више наврата ноћу долазио у село Голубинце у Срему због жене коју је волио, али су њени родитељи сматрали да он није прилика за њу и удали је за аустријског официра који је добио прекоманду у Војводини.

Он је додао да је 1820. године деветогодишњи композитор Франц Лист у Србији имао свој први наступ у животу, свирајући на клавиру.

Влада Арсић радио је као репортер, новинар и уредник у дневним новинама, те „Илустрованој политици“, „Политикином забавнику“, „Ревији САТ плус“ и „Националној ревији Србија“, а аутор је и први уредник телевизијске емисије „Од злата јабука“.

Књига је промовисана у Спомен-учионици Иве Андрића у Вишеграду.

СРНА