Промоција заштите потрошача и куповине домаћих производа

05.04.2017.

Промоција заштите потрошача и упознавање са њиховим правима, као и куповина домаћих производа је дио кампање коју Министарство трговине и туризма Републике Српске ради заједно са Привредном комором Српске, рекао је ресорни министар Предраг Глухаковић.

Он је након радионице, која је одржана данас у Андрићграду, под називом „Информисање и едукација потрошача и трговаца у општини Вишеград“, истакао да је циљ едуковање потрошача и приближавање Закона о заштити потрошача како би што више људи знало своја права.

„Кроз ове радионице промовишемо кампању `Наше је боље`. На овај начин, кроз промоцију омогућавамо да потрошачи знају која су њихова права, као и да укажемо на куповину домаћих производа“, напоменуо је Глухаковић.

Он је рекао да је једна од новина Закона о заштити потрошача, да се приликом акција које се обављају у трговачким центрима мора ставити цијена која је била прије акције.

„То је предност коју ми желимо промовисати, јер гдје тога нема потрошач мора реаговати. У пракси је било примјера гдје трговци нису уважавали рекламације производа“, додао је Глухаковић.

Он је сарадњу Министарства трговине и туризма и Удружења за заштиту потрошача оцијенио одличном, те напоменуо да има осам канцеларија Удружења, а да постоји потреба за новим канцеларијама јер је велика потражња за информацијама и за заштитом потрошача.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изразио је задовољство што се овакава радионица одржава у Вишеграду.

„У посљедње вријеме Вишеград је постао веома препознатљив како у Републици Српској, тако и у региону и ми на овај начин кроз ову радионицу желимо да упознамо и трговце, али и потрошаче о правима које имају“, додао је Ђуревић.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача „Цам“ из Шековића Ђорђе Радановић рекао је да је циљ радионице презентација Закона о заштити потрошача у Републици Српској.

„На овај начин желимо да информишемо трговце и потрошаче о правима које имају. Сваки потрошач може да обрати било којем Удружењу за заштиту потрошача у Републици Српској и да добије потребне информације“, напоменуо је Радановић.

Он је додао да се грађани највише жале на цијене воде, струје, мобилне телефоније, комуналне услуге, а највише позива забиљежено је из источног дијела Републике Српске.

Радионица је дио пројекта који подржава Министарство трговине и туризма, а реализује се у сарадњи са општином Вишеград.

Глухаковић је прије почетка радионице посјетио нову градску кућу у Андрићграду, гдје разговарао са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем.

СРНА