Промоција књиге „Досије Сарајево“ у Андрићграду

20.11.2018.

Промоција књиге Миливоја Иванишевића „Досије Сарајево“, која свједочи о преко седам хиљада српских жртава у граду на Миљацки из протеклог рата и о именима њихових егзекутора од којих још нико није процесуиран, одржана је синоћ у амфитеатру Високе школе драмских умјетности у Андрићграду.

Аутор ове књиге Миливоје Иванишевић каже да је његов циљ био да се сазнају чињенице и истина о ратним догађајима, као и да се представи судбина Срба који су живјели у том граду.

„Поред тога, ту је и оспоравање многих теза о некаквој блокади града, о неселективном гранатирању, етничком чишћењу и још много заблуда пропагандног карактера које су наметнуте у претходном рату и подржане од масовних медија, а спонзорисане од стране Запада“, сматра Иванишевић.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић истиче да је српско цивилно становништво које је остало у ратном Сарајеву прошло праву голготу на разне начине.

„Осим убистава која су се дешавала на разним локацијама, разлози за убијање Срба су били и пљачка њихове имовине, а посебан дио српског страдања у Сарајеву представљају и многобројни логори, силовања по јавним кућама и мучилиштима и снајперисања за шта су углавном оптуживани Срби“, рекао је Мастиловић.

Он додаје да се о Сарајеву никако не може говорити као опсједнутом, већ о дубоко подијељеном граду, гдје су Срби бранили оне општине у којима су били већинско становништво.

„Да је Први корпус Армије БиХ пробио српске линије одбране око Сарајева, ништа српско не би остало до ријеке Дрине, не би било ни Херцеговине ни Крајине, а према томе ни Републике Српске. Сарајевско ратиште је створило Републику Српску, а о сарајевским Србима можемо говорити као о највећим страдалницима протеклог рата, јер су и поред свих страдања, Дејтонским мировним споразумом били присиљени да напусте своја вијековна огњишта“, наглашава Мастиловић.

Промоцији књиге претходио је и пријем за учеснике промоције који је уприличио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.