Произвођачима млијека испоручене јунице

13.09.2020.

Прозвођачима млијека из Вишеграда данас су испоручене четири стеоне јунице у оквиру подршке малим произвођачима који су на овај начин обезбиједили од Мљекаре „Пађени“ из Билеће сигуран откуп.

Набавка музних грла реализује се путем Међународног фонда за пољопривредни развој-ИФАД, који имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката.

Менаџер пољопривредног кластера Сарајево-Романија-Подриње „Срп“ Жељка Пејовић рекла је да је овој регији додијељено 100 висококвалитетних грла стеоних јуница расе аустријског и чешког сименталца и да су корисници веома задовољни и грлима и условима под којим су их добили.

Она је истакла да је Влада Републике Српске за овај пројекат издвојила 1.000.000 КМ, а за ову регију 500.000 КМ.

„Пројекат ће значајно утицати на поправљање расног састава, те на производњу количине млијека, а самим тим и на повећање сточног фонда“, додала је Пејовићева.

Начелник општинског Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности Ана Богдановић рекла је да је ова општина потписала споразум о суфинансирању набавке јуница.

„Општина Вишеград је са мљекаром `Пађени` из Билеће започела сарадњу 2019. године и имамо тенденцију сталног раста коопераната, односно произвођача млијека“, нагласила је Богдановићева.

Она је подсјетила да локална заједница помаже произвођаче млијека кроз премију за сваки произведени литар с циљем да се повећа број домаћинстава која улазе у откуп са мљекаром „Пађени“ и на тај начин остваре додатне приходе за своје породице.

Горан Трифковић, власник осам музних грла, један је од четири произвођача који су данас добили јунице.

Трифковић производи млијеко у сарадњи са мљекаром „Пађени“, па каже да ће му ова донација много помоћи јер планира да повећа обим производње.

СРНА