Проглашени најбољи библиотекари

04.06.2021.

У Вишеграду су данас на скупу библиотекара уручене повеље „Ђорђе Пејановић“ најбољим библиотекарима, менаџерима у библиотекарству и библиотекама у Републици Српској за 2019. и 2020. годину.

Повеље „Ђорђе Пејановић“ за 2020. годину додијељене су Маји Дејановић из Градишке као најбољем библиотекару, менаџерима Ивану Лукићу из Шековића и Дијани Трубајић из Бањалуке, те Народној библиотеци из Зворника.

За најбољег библиотекара у 2019. години проглашена је Бранкица Радоњић из Прњавора, док је најбољи менаџер у библиотекарству Данијела Балабан из Козарске Дубице. За најбољу библиотеку у 2019. проглашена је Народна библиотека „Војислав Лубарда“ из Рогатице.

Потпредсједник Друштва библиотекара Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да ово друштво окупља 49 библиотека на челу са националном библиотеком Републике Српске, више од 20 специјалних и око 300 школских и високошколских библиотека.

„Са нама су се у Вишеграду окупили и представници Друштва библиотекара Србије са којима годинама одржавамо добру сарадњу, а посебно са Народном библиотеком Србије“, навела је Зечићева.

Најбољи библиотекар у 2020. Маја Дејановић рекла је да је ово за њу велика част, али и обавеза да се и даље бори за знање, науку и културу.

Библиотекар Миленка Крсмановић из Рогатице захвалила је за додијељену награду и навела да је рогатичка библиотека купила све књиге које су читаоци жељели, те да су одржаване радионице са ученицима и промоције књига.

Повеља „Ђорђе Пејановић“ највећа је награда за библиотекарство у Републици Српској, а додјељује се на манифестацији „Вишеградске стазе“, која се сваког јуна одржава у Вишеграду.

СРНА