Приказан филм „Гаравице“

06.02.2024.

У Андрићграду вечерас је приказан документарни филм Драгана Радовића „Гаравице“ који говори о једном од највећих стратишта над српским народом код Бихаћа и другим стратиштима у том дијелу Крајине током Другог свјетског рата, те указује на насилну исламизацију и покатоличавање.

„Филм указује на посљедице које су трпили српски цивили, жене и дјеца, а ријеч је о насилној исламизацији и покалиточавању, те обухвата шире подручје и цијели ратни период“, објаснио је Радовић.

Радовић је рекао новинарима да је филм рађен у протекле три године и да је његов значај непроцјењив јер говори о злочину у бихаћком срезу на основу 3.000 докумената, односно судских пресуда, саслушања, записника, извјештаја, прогласа и свједочења 27 преживјелих, од којих 15 говори у филму.

Он је истакао да филм носи назив „Гаравице“ али говори о бројним злочинима у том крају, као и о ономе што је услиједило након њих.

Током истраживања за потребе филма, Радовић је дошао до информације да је о овим трагедијама Драган Гргић написао историјски роман „Корана ко рана“, који је 1961. године забрањен, те је одлучио да га приреди.

„Књига је, такође, много важна јер садржи дух времена. Она, из угла обичног човјека приказује не само страдања, него и то како су људи тада размишљали, али и многе сплетке које су се дешавале у партизанском покрету“, рекао је Радовић.

Протојер Драган Вукотић, уз подсјећање на Стари Брод и масовно страдање Срба у овој регији, рекао је да је веома важно да српски народ спозна сразмјере страдања сопственог народа.

„Пројекције оваквих филмова доприносе да се Срби упознају о свим стратиштима и да његују културу сјећања на страдале“, истакао је Вукотић.

Пројекцији филма у биоскопу „Доли Бел“ присуствовао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је рекао да је битно погледати филм и све што се дешавало српском народу, како би то знали и преносили млађим нараштајима.

Поред филма, промовисана је и књига „Корана ко рана“.

Филм је снимљен у продукцији Фондације „Заборављени коријени“.

СРНА