Пријем за представнике Фондације „Др Александар Фулурија“

18.01.2023.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић организовао је данас пријем за успјешне младе информатичаре браћу Бранка и Бориса Фулурију који су покренули бесплатну Школу програмирања коју је похађао велики број младих.

Ђуревић је рекао да је општина препознала значај и труд браће Фулурија и најавио да ће у наредном периоду бити одржан састанак на којем ће бити договорен начин на који би општина могла да помогне њихов рад.

„То је добар гест браће Фулурија који су и као млађи остваривали значајне резултате на такмичењима свих нивоа и предстваљали Вишеград у најбољем свјетлу“, нагласио је Ђуревић.

Борис Фулурија је рекао да су Школу програмирања организовали преко Фондације „Др Александар Фулурија“ с циљем да помогну основцима и средњошколцима из Вишеграда у раду на рачунарима.

„Једна од првих ствари на које се Фондација фокусирала била је организација Зимске школе програмирања. Пријавио се велики број деце. У току школе смо видели да су деца вредна, посвећена и превазишла су наша очекивања. Наша идеја је да кроз Фондацију обезбедимо континуитет рада, а ово је само једна у низу школа које планирамо“, истакао је Фулурија.

Он је нагласио да је њихова идеја да сви становници Вишеграда буду окосница Фондације и да она буде ослонац свих младих људи.

„Данашњи пријем показује спремност општине Вишеград и начелника да нас подрже, да заједно одржимо континуитет и деци обезбедимо блиставу будућност“, рекао је Борис.

Бранко Фулурија рекао је да су изненађени великим бројем дјеце полазника и да је био подједнак број основаца и средњошколаца.

„Први циљ је да дјеци разбијемо менталне баријере и да схвате да свако од њих може да оствари велике резултате из информатике ако уложи довољно труда и енергије у нешто што воли. Други циљ је да наш град постане познат по континуитету добрих резултата на такмичењима из информатике“, истакао је Фулурија.

Бранко Фулурија је првак Републике Српске у информатици, освојио је друго мјесто на Олимпијади у БиХ и учествовао на Балканској олимпијади на којој је освојио бронзану медаљу, а као члан тима БиХ учествовао је на Свјетској олимпијади.

Борис Фулурија је остварио запажене резултате на свим нивоима такмичења у БиХ.

СРНА