Пријем за учеснике фестивала „Лицидерско срце“

18.08.2022.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић уприличио је традиционалан пријем за учеснике Међународног дјечијег фестивала „Лицидерско срце“, који се данас одржава у овој општини.

Пријему су присуствовали представници фолклорних ансамбала из Мађарске, Турске, Чешке, Грчке, Србије и Републике Српске, као и Представништва Српске у Србији, организатори из Удружења „Ера“, града Ужица и директор предузећа „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић.

„`Лицидерско срце` је сјајан фестивал који се 11. пут одржава у Вишеграду. Ово је најбољи примјер како се традиција народа може презентовати ван своје земље. За Вишеград је ово велики догађај који има велику пажњу у свијету, с обзиром на то да велики број земаља учествује“, истакао је Ђуревић.

Он је захвалио организаторима Удружењу „Ера“ из Ужица, Представништву Републике Српске у Србији и свима који су помогли да манифестација опстане.

Сарадник за културу у Представништву Српске у Србији Борислав Максимовић рекао је да Представништво деценију подржава Фестивал као један од добрих примјера промоције српске културе и традиције.

„Сматрамо да ово представља добар пример односа између Републике Српске и Србије и да је ово један леп начин сарадње са обе стране Дрине“, истакао је Максимовић.

Градски вјећник за друштвене дјелатности града Ужица Ратко Трмчић рекао је да је овај фестивал својеврсна промоција фолклорног насљеђа народа са различитих поднебља, могућност за зближавање младих који поштују своју, али и туђу традицију.

„Ово је прилика да покажемо на који начин чувамо традицију и фолклорно наслеђе српског народа са обе стране реке Дрине“, истакао је Трмчић.

Члан Организационог одбора Фестивала Горан Пауновић рекао је да је циљ Фестивала јачање веза међу Србима и да се схвати да исти народ живи и са једне и са друге стране Дрине.

„Ми то морамо да ценимо, најближи смо градови једни са другима и морамо да се држимо. Основни циљ Фестивала јесте да људима који дођу објаснимо да је то исти народ и са једне и са друге стране Дрине“, истакао је Пауновић и захвалио начелнику општине Вишеград и директору „Хидроелектране“.

Дефиле учесника кретаће се улицама Вишеграда до Андрићграда, гдје ће се одржати фестивалски концерт.

СРНА