Пријем за професора Дивну Васић

20.11.2021.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уприличио је пријем за директорицу Средње школе „Иво Андрић“ Дивну Васић, поводом њеног одласка у пензију, а чији је радни вијек везан за културни и друштвени живот Вишеграда.

Дивна Васић је професор српског језика и књижевности која је у вишеградској средњој школи тај посао обављала више од 40 година, а бави се истраживањем културног наслијеђа Вишеграда, посебно судбином јеврејске заједнице која је до Другог свјетског рата живјела у овом граду и оставила значајно културно наслијеђе.

Она је истакнути члан организационог одбора већине културних манифестација у Вишеграду, међу којима је традиционална манифестација посвећена нобеловцу Иви Андрићу „Вишеградска стаза“.

Сарадник је Андрићеве задужбине у Београду и значајних књижевних часописа.

Ђуревић је рекао новинарима да је била велика част и задовољство сарађивати са оваквом особом која је све од себе дала да унаприједи стандард ученика и професора школе.

„Професорица се одазвала свим активостима у општини Вишеград, културним дешавањима, манифестацијама које је општина Вишеград имала. Велико је задовољство што можемо на овако лијеп начин да се поздравимо и дамо до значаја да општина Вишеград цијени све суграђане, а тако и професоре“, истакао је Ђуревић.

Васићева је захвалила начелнику на пажњи и одличној сарадњи коју је имала свих година.

„У Средњој школи радим 41 годину и свједок сам двих догађања везаних за средњошколско образовање у Вишеграду, а и друштвеног живота Вишеграда“, нагласила је Васићева.

Она је истакла да вишеградско средњошколско образовање има дугу традицију и да је прва школа основана 1947. године.

„Кроз нашу школу прошло је на десетине хиљада ученика и за 41 годину сам имала шест директора. То је најбоља институција у Вишеграду, зато што су средње школе увијек били носиоци свих дешавања у граду“, рекла је Васићева.

Она је напоменула да је средња школа била носилац свих активности културних, умјетничких, спортских, друштвених у граду.