Пријем за чланове Удружења бивших логораша Другог свјетског рата

12.07.2019.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић организовао је данас пријем за чланове „Градског удружења бивших логораша Другог свјетског рата и њихових потомака“ из Бања Луке.

„Веома емотиван сусрет, много тужних прича из тог периода, за неке први пут чујем, а биће нам задовољство да опет угостимо људе који су много пропатили за вријеме Другог свјетског рата“, рекао је Ђуревић.

Он је напоменуо да ће чланови овог Удружења боравити у Вишеграду три дана, те да ће сутра посјетити и Стари Брод.

Предсједник Удружења Добрила Кукољ, која је преживјела логор Јасеновац, истакла је да трећи пут долазе у Вишеград како би одали помен жртавама немислосрдног страдања у Старом Броду од стране усташа, Италијана и Нијемаца.

„Посебно нас је дотакла прича о страдању 300 дјевојака које су скочиле у хладну Дрину како не би дошле у руке зликовцима“, навела је Кукољева.

Она је рекла да утјеху налази у Удружењу причајући са осталим члановима о догађајима из тог периода, те додала да је посебно радује што је Удружење проширено њиховим потомцима и поштоваоцима њиховог рада.

Она је навела да је им је Вишеград посебно драго мјесто и нагласила да је страдање српског народа у Старом Броду прича о којој треба да се говори и не смије ћутати.

„Овај дан ће нам остати у лијепом сјећању, пренијећемо утиске нашим члановима кад се вратимо у Бања Луку, а вјерујем да ће и њима бити драго да чују о томе и да дођу у Вишеград“, казала је Кукољева.

Протојереј – ставрофор Драган Вукотић рекао је да га радује рад, труд и залагање чланова Удружења, који су укључили своје потомке и младе, како њихово страдање и страдање српског народа не би било заборављено.

„Радује и чињеница да су у том тренутку постојали људи као што је Дијана Будисављевић и породице које су их примиле, јер захваљујући њима они су остали живи, посвједочили о свему што се дешавало, а имати такав елан и вољу у позним годинама да наставе причу о свему овоме и да сазнамо шта се све дешавало, је заиста фасцинантно“, навео је Вукотић.