Представници јапанског Универзитета у посјети Вишеграду

13.09.2022.

Ректор Универзитета Окајама из Јапана Чихиро Ито, који је данас боравио у посјети Вишеграду, изразио је жељу да студенти из Јапана посјете овај град на Дрини и упознају културу и туристичке потенцијале.

„Наш Универзитет је једини државни универзитет у Јапану који има студије туризма, тако да је успостављена сарадња са Универзитетом из Источног Сарајева, који планира студиј туризма у Вишеграду. Наша жеља је да студенти из Јапана кроз размјену студената дођу у Источно Сарајево и Вишеград и упознају културу и туристичке потенцијале“, истакао је Ито.

Након пријема код начелника општине Младена Ђуревића, Ито је истакао да је Вишеград веома лијеп град и да је одушевљен природом и садржајима, као и да ова посјета треба да покрене сарадњу између Универзитета у Јапану и Источном Сарајеву.

Он је нагласио да су пријатељи из Јапана наговијестили начелнику да ће у Вишеград довести студенте, јер су фасцинирани архитектуром и свим осталим што могу видјети у Вишеграду.

Са представницима јапанског Универзитета био је и амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан који је рекао да су пријатељи из Јапана наговијестили начелнику да ће у Вишеград довести студенте, јер су фасцинирани архитектуром и свим осталим што се може видјети у том граду.

Он је поновио да је ово једини државни универзитет у Јапану, који има студиј за туризам, да организују чувени јапански, свјетски филмски фестивал и да је то повезница са општином Вишеград.

„Универзитет у Источном Сарајеву је потписао споразум о сарадњи са Универзитетом из Јапана и у скоријој будућности ће доћи до размјене студената и професора“, истакао је Берјан.

Начелник Ђуревић рекао је да очекују сарадњу у будућем периоду. „Вишеград је интересантан по свему што може да пружи, а односи се на туризам“, истакао је Ђуревић.

СРНА