Представници ИРБ-а у посјети општини Вишеград

09.11.2021.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић одржао је данас радни састанак са представницима Инвестиционо – развојне банке /ИРБ/ Републике Српске у циљу презентовања података и привлачења страних инвестиција.

Ђуревић је рекао да је општини Вишеград  презентован формулар који све општине у Републици Српској треба да доставе у наредном периоду Инвестиционо-развојној банци у новоотворени сектор за стране инвестиције, те да ти подаци треба да презентују капацитете вишеградске општине, у смислу презентације за привлачење страних инвестиција.

„Мислим да општина Вишеград располаже са довољним капацитетима. У претходном периоду имали смо и неколико добро уговорених и завршених инвестиција које су биле из сусједних земаља, тачније из Србије, на основу којих смо успјели да анимирамо неколико предузетника који су у Вишеграду отворили своје погоне и почели са производњом“, навео је Ђуревић.

Он сматра да је ово добар вид промоције за све општине учеснице пројекта јер ће потенцијални инвеститори на сајту ИРБ-а моћи да виде са чиме  располаже општина Вишеград.

Референт за стране инвестиције ИРБ Милева Комленовић рекла је да је са начелником Ђуревићем одржала продуктиван састанак на којем су се начелно упознали са активностима које проводи овај сектор банке и у ком виду ће ићи сарадња са општином Вишеград и ажурирање података.

Према њеним ријечима, Вишеград је општина која има шта да понуди страним инвеститорима и туристима, а ово ће бити јединствен вид представљања локалних заједница путем сајта ИРБ-е.

„Омогућено је да се представе инвестициони пројекти локалних заједница за стране инвеститоре по принципу концесија, јавно-приватног партнерства, постојећих ресурса, а општина Вишеград има искуства и жеље да ради на пројектима, па се надам нашој доброј сарадњи“, закључила је Комленовић.

Добијене информације ће бити постављене у централној бази података ИРБ Републике Српске на веб сајту и лако доступне свим потенцијалним страним инвеститорима.